2013 till 2014

Tillbaka-titt | 29 Apr, 2014 kl 20:19
Hur snabbt går inte tiden? Den går snabbt när man har för roligt! När livet sedan lugnar ner sig, känner man verkligen hur högt man flygit. Det spanska citatet jag älskar "La caida es mas dolorosa cuando se ha volado alto". True, true, true, för det som förstår spanska eller gillar att googla. Så, vad har Valeria gjort under denna långa tidsperiod? Mycket, mina kära vänner, mycket. 
 
Augusti 2013,
åkte till Barcelona för att umgås med min vännina och hennes vänner
 




 
 
September 2013,
rivit och renoverat min egna lägenhet. Resultatet blev fantastic!
 
 
2013 oktober,
åkt till Spanien på privata angelägenheter, denna gång Alicante
 
 
2013 November - December
jobbat järnet. Dag in, dag ut. 
 
 
 
2014 Nyår och dagen efter
då jag faktiskt jobbade 6 på morgonen, inventering. 
 



Lagomt pigg tjej, redo för jobbet 6.00 dagen efter nyår!
 
2014 Januari,
åkte till Gran Canaria
 
 
...och här är vi idag. Samma liv. Jobbar stenhårt efter gymnasiet, skrapa ihop mina pengar. Lägenheten är klarrenoverad i varenda litet hörn. Precis som jag vill ha det. Jag tycker det är hur mysigt som helst här, men ingenting slår att resa runt i världen. Och att sedan komma tillbaka till sitt hem.
 
 
 
 
 
 

Att ge upp mitt utbytesår i Spanien

I Spanien | 29 Apr, 2014 kl 11:59
Hej alla fina. Det känns som det är en sak jag måste göra innan jag fortsätter börja blogga igen och det är att avsluta ett kapitel som för mig, alltid varit 90% avslutat. Jag har alltid tänkt att jag inte ska behöva förklara mig för någon varför jag gjorde det beslut jag gjorde, för ingen kommer förstå. Ingen var där och levde det med mig. Men för min egen skull, ska jag berätta det en gång för alla.
 
 
Min värdmamma. Jag kommer nog aldrig glömma dagen jag satt på tåget från Madrid till Valladolid. Så glad, så nyfiken och definitivt beredd. När tåget stannar i min stad, kliver jag ut och ser henne med sin son. Hon lyser upp i ett leende och nästan springer emot mig och ger mig en kram. Den här typen av välkomnande älskar jag verkligen! Så jag tänkte att vi skulle klicka jättebra, och det var ju bara en bonus att hennes son var snygg och väldigt social. Han bodde dock i Madrid så dagen efter denna dag, åkte han redan hem. Det var då allt började gå neråt. Jag är verkligen inte en tjej som ger upp lätt, if I want something - I go get it. Gå på glasskivor, springa igenom eld eller två timmar i regnet. Vad som helst, för det jag är som mest passionerad för. I detta fall, och fortfarande, Spanien. Jag tror att det började med att jag kom hem en aningen försent. I Spanien slutar man skolan 14.00 varje dag. Efter det så tyckte jag bara det var rätt att stanna kvar efter skolan och småprata lite med de nya vännerna jag fått, för att lära känna dem och inte verka tillbakadragen. Detta resulterade självklart i att jag blir sen hem, 14.30 kliver jag innanför dörren och får en utskällning. (Haha, ni kan väl tänka er min min, när hon står där och kastar spanska ord 110km/h på mig?) Jag förstod självklart helheten och bad om ursäkt, men ifrågasatte också varför det är så viktigt för henne att jag är hemma prick 14.10? Hennes försvar var att vi ska äta då, att hon förberett maten lagom tills den tiden och vi ska äta och sen kan vi hitta på vad vi vill efteråt, att efter det kan jag få gå och träffa mina kompisar hur mycket jag vill. Eftersom detta var vår första tvist, så gick jag självklart med på den. Vem vill bli ovän med sin värd mamma på dag.2 liksom... 
 
Efter några dagar blev det bara mer och mer av hennes regler. Självklart är det så att man är tacksam för att få bo i någon annans hushåll och man vill anpassa sig så mycket som möjligt, men det finns en viss gräns på vilka regler och krav man får ställa. 
 
  • Jag fick endast vakna en halvtimma innan skolan började, då jag skulle hinna med att äta frukost, sminka mig, fixa håret, välja kläder, vara i badrummet osv. Vaknade jag för tidigt störde jag hennes skönhetssömn och bökade för mig i köket, trots två stängda dörrar och att jag verkligen smög på tå, vart jag en gick.
  • Jag fick bara spola, efter jag gått på toaletten och kissat 3 gånger. Alltså spara mina tidigare toalettbesök tills tredje gången. Anledningen var att hon ville spara vatten.
  • Efter vi ätit mat tillsammans efter min skolgång, skulle hon alltid ta en siesta i vardagsrummet och det resulterade i att jag inte fick titta på TV dessa tider. Det är okej. Bara att jag inte ens fick vara i samma rum. Jag skulle helst vara på mitt eget rum, eller ute, enlig hennes förslag. Förslag jag helst borde lyda.
  • Så jag spenderade en del tid på mitt rum, vilket resulterade i mycket kommunikation med omvärlden. Jag älskade att uppdatera med bilder på facebook, eller blogga här, eller helt enkelt Skypa med min familj. När hon såg detta, gav hon mig ett tal, redan första veckan om hur omogen jag är som uppdaterar minsta lilla grej jag gör, att jag hellre borde spendera min tid på att lära känna staden och kolla upp sevärdheter, kända ställen osv. 
  • När hon åkte till Madrid för att se på en pågående protest och träffa sin son, fick jag verkligen inte följa med. Enligt vårt kontrakt hos vår organisation skulle hon visst ta med mig på utflykter och liknande.
  • Jag fick under INGA omständigheter som helt, använda hennes spis. Trots att jag förklarat att jag bott själv sedan jag var 16, att jag vet hur man använder en spis och att hon definitivt inte behöver oroa sig.
  • Som följd av detta fick jag inte ens laga mat själv. 
 
Själv är jag väldigt anpassningsbar och försöker följa andras krav så gott det går, speciellt när jag får bo i deras hem. Jag vet inte riktigt var det var det sprack, när hon tog något från min neccessär utan att fråga, när hon slog sin egna katt framför mina ögon med ett paraply eller när hon föreslog att jag ska strunta totalt i skolan och resa runt i Spanien istället - eftersom de inte alls kommer bry sig om jag är borta några veckor hit eller dit. Inget av detta passade i mitt liv, det här var inte livet jag ville leva. 500€ varje månad till denna kvinna som inte ens vill ha något med mig att göra, men ändå kontrollerade mig och allt jag gjorde. Väldigt mycket psykisk terror. Åt jag lite/lagom som jag faktiskt blev mätt på, tyckte hon att jag ska sluta löjla mig och äta mer eftersom det inte blir mat på några timmar fram. När jag insåg att jag inte ens kommer få mellanmål där, så bestämde jag mig att äta mig riktigt, otroligt mätt. Vilket störde henne också, då började hon genast berätta för mig hur fet jag kommer bli på bara några veckor.
 
Det här är självklart saker man KAN svälja, ignorera och leva på det sättet hon vill. Men jag vägrade och det är jag så stolt över det idag, trots alla kommenterar jag fick när jag kom tillbaka till Sverige. Kommenterarer som än idag sitter i huvudet. Kanske deras kommentarer var sanna, att jag var för rädd, eller att jag inte klarade det eftersom jag aldrig klarar något. Fanns ju aldrig något stopp på dessa kommentarer. Jag som levt själv sedan jag var 16, jag som vet exakt hur jag vill leva och vad jag vill ha utav livet, tänker inte ställa upp på en massa konstiga regler hos en kvinna som inte ville ha något med mig att göra, inte ville lära mig något utan helst av allt, ville att jag skulle vara borta från hennes lägenhet. Hon vägrade följa kontraktet så jag vägrade ställa upp på hennes löjliga krav, regler och beteenden som inte alls ingick i kontraktet. Med andra ord, var hon endast ute efter pengar, på bästa möjliga sätt. Ingenting jag tänker ställa upp på och Spanien kan jag ta mig till när som helst, när jag vill, igen. På andra villkor. På bättre villkor.